I veckan avslutades den drygt tre månader långa strejk som pågått på Robertson Winerys fabrik i Sydafrika. Facket fick inte gehör för alla sina krav men menar ändå att strejken varit framgångsrik.
Av Ida Andersson, SVT
Arbetarnas krav var bland annat en månadslön på minst 8500 rand vilket motsvarar ungefär 5500 svenska kronor. Men avtalet som tecknades mellan parterna ger löneökningar på 8 procent, eller 400 rand, beroende på vilket som innebär störst ökning.
– För hälften av arbetarna innebär det här en lönehöjning med mer än 8 procent eftersom det är många som är riktigt lågavlönade, säger Dick Forslund som är ekonom och jobbar på den sydafrikanska människorättsorganisationen Aidc, som stöttat arbetarna i deras kamp.
”En seger för arbetarna”
I oktober sände Uppdrag granskning ett reportage av den danska dokumentärfilmaren Tom Heinemann som visade på olagligt låga löner och trakasserier av fackliga företrädare på några av de farmer där druvorna till Robertson Winerys viner odlas. Mercia Andrews var en av de som intervjuades i programmet. Hon jobbar på organisationen TCOE som bland annat försöker förbättra lantarbetarnas utbildning och hon har deltagit i förhandlingarna mellan Robertson Winery och facket CSAAWU. När Uppdrag granskning når henne på telefon är hon positiv, trots att arbetarna inte fullt ut fick igenom sina krav.
– Det här är en seger för arbetarna. Det var den första strejken sedan företaget grundades och den har satt fokus på att arbetsmarknaden inte har förändrats trots att apartheid är avskaffat sedan länge, säger hon till Uppdrag granskning.
16 arbetare slipper straff
Förutom att arbetarna får lönehöjningar har de också fått rätt till retroaktiv lön från augusti och en bonus på en månadslön. Dessutom hotades 16 av arbetarna av disciplinära åtgärder men det finns nu ingen risk att de verkställs.
– Dessutom kommer det att bli fortsatta förhandlingar om arbetsvillkoren på fabriken framöver. Så kampen är inte slut bara för att strejken är det, säger Mercia Andrews.
Robertson Winery skriver i ett pressmeddelande att det hade varit omöjligt för dem att tillgodose arbetarnas ursprungliga krav, och att de därför är nöjda med utgången av förhandlingarna.
”Vi ser fram emot att återuppta normal verksamhet på måndag 28 november”, står det också i pressmeddelandet.